Stelling 1 · 2141 SB Vijfhuizen (Greater Amsterdam) · 023 56 60 140 · info@expogreateramsterdam.nl
Duurzaamheid is een breed begrip, waar bij de meeste mensen het woord geïnterpreteerd wordt als people, planet, profit, betekent het in feite ”continuïteit”. EXPO Greater Amsterdam realiseert deze continuïteit door middel van het toepassen van people, planet en profit. Het gebouw is milieuvriendelijk en de arbeidsomstandigheden en samenwerkingen met mensen in de buurt en lokale ondernemers zorgen voor een mooie balans.
Het is lastig om een duurzame locatie te worden als je zoveel vierkante meters hebt en ervoor moet zorgen dat gasten het niet te koud of te warm hebben zonder HVAC systeem. EXPO Greater Amsterdam is het voorbeeld dat het kan. Er zijn verschillende onderdelen die door de jaren heen zijn aangepakt om een duurzame evenementenlocatie te creëren. We leggen je hieronder uit hoe.
Allereerst werd in 2002 het dak van EXPO Greater Amsterdam volledig bedekt met semi-transparante zonnepanelen (PV-modules). De zonnepanelen bedekken de volledige oppervlakte van het dak en zijn zelfs geïntegreerd in de dakconstructie. Naast de zonnepanelen, is de EXPO van origine een kas. Hierdoor komt er veel daglicht binnen en kan de verwarming en ledverlichting uit op zonnige dagen, wat veel energie bespaard. Het dak zorgt naast een groene evenementenlocatie, ook voor een groene buurt. Zo wordt een deel van de opgewekte groene stroom geleverd aan omliggende huizen om zo ook de omgeving echt groen te maken!
Naast een groen dak, heeft de EXPO nu ook natuurlijke muren.
Tijdens de bouw van het auditorium in 2021 is deze namelijk volledig gebouwd met leem. Leemstuc is bio-based en past zich aan aan temperatuurverschillen. Daarnaast is het ook nog eens anti-allergeen!
Naast het zo circulair mogelijk maken van de structuur van het pand, realiseert EXPO binnen 50% waterbesparing door beperkte doorstroomsnelheid en wordt het afval gemanaged door Waste2Energy, waarbij 95% van het porselein bij de catering bestaat uit biologisch afbreekbare materialen. En speaking of food: wist je dat de catering bij EXPO Greater Amsterdam ook zoveel mogelijk lokaal wordt geregeld? Hierdoor is er minder transportuitstoot én wordt de lokale bedrijvigheid gesteund.
Sinds september 2024 is EXPO Greater Amsterdam in het bezit van een Gouden Green Key. Dit is een internationaal keurmerk voor onder andere vergader- en congreslocaties die serieus bezig zijn met duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voor het Green Key Certificaat is het van belang dat er aan verschillende eisen wordt voldaan, waaronder het opzetten van een energiebesparingsplan. Dit voert EXPO Greater Amsterdam uit door op locatie veel daglicht binnen te laten en gebruiken. Hierdoor is extra verlichting vaak niet nodig.
EXPO Greater Amsterdam probeert ook op het gebied van catering zo duurzaam mogelijk te zijn. Dat doen we door samen te werken met maatschappelijke leveranciers. Er worden veel gezonde producten en (lokale) streekproducten ingekocht.
En alsof dat nog niet goed genoeg is, is de ligging van het pand niet zomaar gekozen. Er stopt namelijk elke 7 minuten een bus recht voor de deur. Drink dus gerust een glas wijn en reis lekker groen met de bus.
Bij de gedachte aan insecten gaan de meeste mensen gruwen. Ze kruipen en kriebelen en ondanks dat er ook hele mooie insecten zijn zoals vlinders, zijn er genoeg mensen die gillend wegrennen bij het zien van een bij of een wesp. Al met al worden insecten niet gezien als het ideale huisdier. Insecten zijn dan ook niet bedoeld voor binnen, maar ze zijn wel heel belangrijk voor de natuur en ons ecosysteem. Om die insecten een huis te geven en de biodiversiteit te verbeteren, helpt EXPO Greater Amsterdam een extra handje met een insectenhotel.
Het insectenhotel werd gemaakt door Spaarne Werkt. Dit participatiebedrijf ging ook aan de slag met vogelhuisjes voor op het terrein en in de buurt.
Heb jij zelf ook altijd een insectenhotel willen hebben, maar weet je niet waar je moet beginnen? Naast kopen, kun je ook zelf een insectenhotel bouwen. Neem eens een kijkje op de website van Stichting Natuurmonumenten en help ook!